AUgent: Tussen droom en realiteit

leave a comment »

Laatst zat ik op de vergadering van de VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten, als vertegenwoordiger van de Hogeschool Gent. Dergelijke vergaderingen zijn leuk om volgen voor een bestuurskundige in spe, zeker om te weten hoe het niet moet. Na reeds enige tijd meegedraaid te hebben in het participatiewereldje begin je de zaken wat anders te bekijken. Strategieën, macht, lobbying, verantwoordelijkheid, verantwoording… Stuk voor stuk zijn het woorden die van toepassing zijn in het speelveld dat het democratisch Hoger Onderwijs is. Soms subtiel en zacht maar veelal achterbaks en ongemeen hard. Ja, zelfs dat went. Hoewel sommigen het blijkbaar nog niet goed beseffen zijn we ook met dat Hoger Onderwijs de 21° Eeuw ingedoken. Het onderwijs van nu is in niets meer te vergelijken met dat van gisteren, en gelukkig maar. We gaan met z’n allen op Erasmus, we spreken op z’n minst vier talen, we surfen en mass op het World Wide Web… ons kot staat meer dan ooit op het dorpsplein van de geglobaliseerde wereld. Waarom blijven we dan toch steeds vervallen in die oude, achterhaalde vetes en structuren?!

Op diezelfde VVS-vergadering zag ik de Universiteit Gent en de Hogeschool Gent, samen tegenwoordig de grootste en tweede grootste fractie binnen VVS, op een punt dat ons gezamenlijk aanbelangt, verschillend stemmen. Voorafgaand overleg tussen de Gentse instellingen had ervoor gezorgd dat er met de stroppenstad rekening moest gehouden worden. Nu was noch de één, noch de ander tevreden.

De eigenheid van elke instelling is mooi om zien maar vooral een hinderpaal in een intenser proces van samenwerking tussen de hogescholen en universiteit van onze associatie. Hoewel de nodige structuren en overlegorganen aanwezig zijn, blijft een actieve communicatie en samenwerking tussen de instellingen van de associatie uit. Dat is jammer, te meer omdat de associatie een paar jaar na haar ontstaan nog niets wezenlijks kan voorleggen. Lijdzaam is het dan ook toezien hoe iedereen elkaar vanop z’n eiland zit te begluren. Een veel grootser project ligt nochtans voor het grijpen, de realiteit is helaas anders.

De stuvers van alle instellingen van de associatie zouden misschien wel eens moeten bewijzen dat ze een kind van hun tijd zijn en complexloos strijden voor de plaats van de Gentse student binnen het onderwijslandschap. Deze gedachte ligt dichter dan we vaak denken Het is een droom die dicht bij de realiteit staat. Het wordt tijd dat we er eens gaan in geloven.

Written by korneelwarlop

februari 21, 2007 bij 1:45 am

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: