Gezien: Grote hoop/berg. Prop. 2:reconstructie (Miet Warlop)

leave a comment »

 

Grote hoop/berg is een titel die tegelijk twijfelt en ambitieus is. Hij betekent veelheid, hoop, moed en labiliteit tegelijk. Hij verzamelt een reeks acties, installaties en performances. Grote hoop/berg is een meerjarenplan dat voorstellen doet over de tijd en hoe daarmee om te gaan, over de selectiviteit van het geheugen, over de verbeelding van de realiteit. Elke propositie zoekt een beeldtaal en een vorm om deze grote berg hoop uit te drukken. Grote hoop/berg is een zoektocht naar communicatie. Tussen kunstwerk en publiek maar ook tussen Miet Warlop zelf en haar werk.

Het gegeven van de samenwerking is daarbij belangrijk: voor elke propositie zoekt Miet één of meerdere partners in crime op, en samen leggen ze het parcours af dat tot de uiteindelijke propositie leidt: een parcours dat getekend is door actie en reactie, tegenwerken en dwarsbomen, en het delen van enthousiasme.

f813.jpg

Na propositie 1: reanimeren is propositie 2: reconstructie de volgende stap in een reeks voorstellen die spelen met het beeld van de werkelijkheid. Propositie 2: reconstructie, werkt met herinneringen. Hoe waren we voor we van kennis voorzien waren? Hoe scherp is ons geheugen over momenten van desillusie? Het project is een poging om het evidente terug avontuurlijk te maken. Propositie 2: reconstructie, probeert een verleden te reconstrueren. Niet uit nostalgie maar uit nieuwsgierigheid. Niet door na te vertellen maar door opnieuw uit te voeren. Met grote aandacht en liefde voor detail worden performatieve objecten geconstrueerd en sculpturen opgebouwd. Herkenbare voorwerpen en gekende spelregels reconstrueren de beelden in een gespeelde werkelijkheid. Beginsituaties worden uitgezet, vele kleine acties kunnen grote gevolgen hebben. Als omstandigheden samenvallen, ontstaan overstromingen, implosies en vernielingen. In de reconstructies vallen beelden uit het collectieve geheugen te herkennen. Propositie 2: reconstructie, zet nieuwsgierigheid en energie tegenover wetenschap en kennis, versnelling tegenover traagheid, gevaar tegenover spel. Waarom zou je op een stoel gaan zitten als je er ook op kan klimmen?

Written by korneelwarlop

april 23, 2007 bij 11:46 pm

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: