Film: We feed the world

with one comment

we_feed_the_world.jpg

Met even wonderschone als onvergetelijke beelden ontrafelt We Feed the World het bizarre verhaal van ons voedsel, alvorens het in de schappen van de supermarkt belandt. Regisseur Erwin Wagenhofer onderzoekt de marktmechanismen die ten grondslag liggen aan onze voedselindustrie en roept verschillende interessante vragen op. Waarom is strooizout bijvoorbeeld meer waard dan graan? En hoe kan het dat dagelijks 100.000 mensen omkomen van de honger terwijl er wereldwijd genoeg voedsel wordt geproduceerd voor 12 miljard mensen?

De film laat zien dat in Wenen elke dag evenveel vers brood wordt weggegooid als dat er in de tweede stad van het land wordt geconsumeerd. Brazilië offert duizenden hectares regenwoud op om soja te verbouwen – niet voor de honger lijdende bevolking, maar voor Europese pluimveehouders die er vleeskuikens mee vetmesten. Ondertussen subsidiëren we in het westen onze eigen boeren jaarlijks met 349 miljard dollar aan landbouwsubsidies. De overschotten worden in Afrika gedumpt en aangeboden voor slechts een derde van de lokale marktwaarde.

Het is dan ook ten sterkste aan te raden deze film te bekijken alvorens u gegeten hebt. Op die manier ga je nog harder op de beelden denken die je zo-even gezien hebt. We Feed the World is een realistische documentaire. Ik was heel blij om te zien dat het geen éénzijdig verhaal geworden is, zoals in andere documentaires wel eens het geval is. Ik herinner me scènes waar ik bijna zot kokhalzen in mijn bioscoopstoel. Een moeder geeft haar kind sterk vergiftigd water omdat het anders uitdroogt, een kuiktje kijkt recht in de camera alvorens genadeloos verder te evolueren in een kippenfilet, waanzinnige tomatenserres in Almeria, het grote gelijk van de baas van Nestlé…stuk voor stuk zijn het beelden die je niet lichtjes zal vergeten. De documentaire heeft dus vooral de verdienste van een goede inkijk te bieden in bepaalde mechanismen en wapent je tegen het eenzijdig benaderen van het mondiale voedselvraagstuk. De soms wat uitgesponnen zooms en het trage begin, neem je er dan met de glimlach bij.

Written by korneelwarlop

mei 2, 2007 bij 11:02 am

Geplaatst in Uncategorized

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. is deze film ook op DVD verkrijgbaar? Graag zou ik deze aan groepen willen vertonen en bespreken. Graag een winkel in Amsterdam of Amstelveen.
    Hartelijk dank

    A.J.Kuil

    september 10, 2007 at 6:43 am


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: