Film: Manufactured Landscapes

leave a comment »

landscapes4.jpg‘Manufactured Landscapes’ is een documentaire over het werk van de bekende Canadese fotograaf Edward Burtynsky. Burtynsky fotografeert ‘manufactured landscapes’ over de hele wereld, landschappen die zijn veranderd door industrialisatie en productieprocessen. De schoonheid van de foto’s doet naast esthetische ook ethische vragen reizen. Zo kunnen foto’s van de meest vervuilde rivieren ter wereld prachtig zijn maar tegelijkertijd zeer confronterend.
In deze documentaire wordt Burtynsky gevolgd tijdens zijn reis door China en Bangladesh, waarbij hij de gevolgen van de grootschalige en razendsnelle industrialisatie vastlegt. Terwijl het in de foto’s vooral gaat om de grootschaligheid van de industrieën en de verontrustende schoonheid van het aangetaste landschap, zoomt de film in op de mensen die werkzaam zijn in al die immense complexen. Zo voegt de film een extra dimensie toe aan Burtynsky’s fascinerende fotografie. Na een episch te noemen begin krijgt de film langzaam maar zeker een ontluisterende relevantie. Zo ontstaat een veel complexer verhaal waarin de vraag naar onze eigen verantwoordelijkheid onontkoombaar wordt.
De beelden zijn veelzeggend, en het commentaar vaak overbodig. Door de Canadese critici gekozen als beste documentaire én beste Canadese film van 2006.

De documentaire was voor mij persoonlijk een leuke herinnering aan mijn reis naar Bangladesh. De beelden etaleerden de hopeloosheid, tevens het morele optimisme en de eeuwige glimlach van de bengalen. Te midden een tankerkerkhof halen ze het bezinksel, op blote voeten en met blote handen, van de ruwe olie uit de roestende zeekolossen. Het is tekenend voor de situatie van het land en hun inwoners. Eenzelfde gevoel heb je bij het zien van de beelden van de bouw van de Drie Klovendam, de expansie van Shangai… De documentaire is fotografisch zeer goed! Het (te) lage tempo zorgde er evenwel voor dat ik met een dubbel gevoel de zaal uitging. Gelukkig was den après met zus Miet en Wouter DJ op een gents terrasje de ideale afsluiter van een bewogen dag.

Written by korneelwarlop

juni 21, 2007 bij 7:30 pm

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: