Gezien: De Meeuw (Anton Tsjechov. Regie: Dirk Tanghe)

with one comment

scannen0003.jpg5.jpgTheatergroep Ponies, een groep jonge, enthousiaste makers, staat te trappelen om de confrontatie aan te gaan met Paardenkathedraal regisseur Dirk Tanghe in een stuk over de botsing tussen twee generaties theatermakers. Is dat vragen om problemen of levert dat juist een zeer bijzondere bewerking op van Tsjechov’s klassieker De Meeuw?

De Meeuw is een stuwend stuk vol onvervulde verlangens, kapotte liefdes en dichtgeslagen deuren. Jeugdig idealisme dat kapot slaat op de klippen van de gevestigde normen en waarden. Wijze levensraad die weggefloten wordt, of cynisch binnensmonds wordt geneuried. Een stuk over het gevecht tussen traditie en vernieuwing, egocentrisme, zelfverheerlijking, passie, onvermogen en wanhoop.

 

Wanneer Trepljov, de zoon van een gevierde actrice, zijn eigen visies op het theater wil doordrukken en zijn geliefde Nina als jonge actrice naar voren schuift, stuit hij op onbegrip, leugens, bedrog en minachting van de heersende garde. Het hele gezelschap rondom hem werkt verlammend en terwijl hij iedereen rond zich ziet wegkwijnen in zelfgenoegzaamheid, cynisme en verbittering, maakt zijn hartstocht voor theater steeds meer plaats voor vertwijfeling en machteloosheid. Tot hij nog maar één uitweg ziet…

De Meeuw is één van die onverwoestbare theaterklassiekers. In de kenmerkende, verhalende stijl van Tsjechov is de kans reëel dat u dit stuk eerder traditioneel verwacht. Net om die reden volgde ik mijn nieuwsgierigheid naar Utrecht om er samen met enkele remberters de bewerking van de Ponies te gaan bekijken. Dirk Tanghe zag ik in de nasleep van “Zaterdag, Zondag, Maandag” vaak bezig in het script van deze donkere prent. Hij zou met de groep interageren en dat was er ook aan te zien. Het was bij wijlen een (zoals we van Dirk mogen verwachten) beeldend kunstwerk alwaar je de foto’s maar voor het bekijken had.

5.jpg

Anderzijds bleef ik wat op mijn honger zitten. Echt verrast heb ik me nooit gevoeld. Erger zelfs, ik had het gevoel dat ik het allemaal al eens gezien had. Op zich geen schande natuurlijk, ware het niet dat je daarvoor twee en een halfuur op harde bankjes met onmenselijk weinig beenruimte moet zitten (en dat na een autorit van drie uur). Andermaal droomde ik dat Dirk de schaar ontdekt zou hebben om wat in zijn stuk te snijden. Helaas.

Niet alleen de indruk dat ik al veel betere werken van Dirk gezien heb (eigenlijk was dit het eerste slechte stuk dat ik gezien heb van hem) maar zeker ook het geleverde spel liet voor mij de wensen over. De Ponies stelden zonder meer teleur. Buiten hun ongetwijfeld bewonderswaardige acteerpoging, was vooral het gebrek aan bezieling markant. Geen enkele keer vond ik iemand van de cast geloofwaardig en overtuigend in dit stuk. Ook de uitspraak liet de wensen over. Dit is niet het eerste hollandse stuk dat ik zag, maar wel het eerste waar ik bijna drie vierde van de tekst niet begrepen heb. Dergelijke slordigheden ergeren mij zeer. Ik mag hopen dat het gewoon een slechte dag was en dat de vorige vertoningen toch wel een boost kregen…al heb ik er toch wel mijn vragen bij. Ik vermoed dat Dirk zelf onmogelijk tevreden kan zijn.

Schoenmaker, blijf bij je leest! Dirk, blijf bij jezelf en jouw spelers en ga de nieuwe uitdagingen waar je nu voor staat maar aan. De opera in de Munt in Brussel, de film en wie weet een nieuwe rembertproductie…  

Written by korneelwarlop

juni 25, 2007 bij 9:23 pm

Geplaatst in Uncategorized

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hallo,,

    Verry NIce…!

    Great full… I love this piece

    Oeehh

    november 9, 2007 at 8:01 am


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: