De zotte morgen

leave a comment »

Jean-Luc Dehaene moet toch wel een zware kater overgehouden hebben aan zijn ontmijningsfunctie.  Dé loodgieter bij uitstek gooide, zo weet ik uit goede bron, namelijk zelf de handdoek en stelde zijn mandaat ter beschikking aan de koning. Een teken aan de wand.

Hoewel we nu reeds vijf weken na de verpletterende verkiezingsoverwinning van de CD&V zijn, moeten we vaststellen dat er op het terrein nog geen vooruitgang geboekt is. De hoofdconclusie van Dehaene -“enkel een Rooms-blauwe coalitie is mogelijk”- was in feite al duidelijk de dag na de verkiezingen. Het heeft er dus alle schijn van dat er meer tijd verloren dan gewonnen is.

Het hoeft ook niet te verwonderen… De kaarten werden door de kiezer héél moeilijk geschud. Meer zelfs: de joker werd er van tussen gehaald. Een federale staat die financieel leegloopt, gemeenschappen met tegenstrijdige belangen, B-H-V, persoonlijk vetes à la Reynders-Milquet, politieke partijen met botsende standpunten en culturen en als klap op de vuurpeil de hete adem van justitie en extreem-rechts in de nek. Het is in deze realiteit dat een nieuwe regering gevormd zal moeten worden.

armoiries1.jpg

Het werpen van de handdoek van Dehaene is significant; de onderliggende boodschap duidelijk. Formateur Leterme mag dan al ’s lands populairste politicus zijn, politieke vrienden maakt hij allerminst. Net daar ligt ook zijn grootste uitdaging: kan deze man zijn persoonlijke successen omzetten in politieke pasmunt? Het antwoord zal moeten blijken. Ik hoop het alvast hoewel ik vrees dat het heel moeilijk zal worden.  In feite kan hij alleen maar verliezen en het is duidelijk dat iedereen dat ook weet. De belangen zijn groot, de nood nog hoger maar de wil tot een doorbraak oh zo laag. Met een dubbel gevoel aanschouw ik dan ook de spreuk onder het Belgische wapenschild: L’union fait la force. Toepasselijker kan niet.

Written by korneelwarlop

juli 17, 2007 bij 12:50 am

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: