ICU voor Bangladesh

leave a comment »

Te lezen in de krant van vandaag:

In Bangladesh werden 20 miljoen mensen op het dak van hun huis of in de boomtoppen gejaagd toen het water van de twee grootste rivieren, de Ganges en de Brahmaputra, snel aanzwol en de dorpjes blank zette. Hoeveel slachtoffers er zijn is onzeker. Het leger werd ingezet om de overstroomde gebieden te voorzien van water, voedsel en medicijnen. De moesson zal de komende dagen voor meer problemen zorgen in het zuiden van het land. In Nepal heeft de moesson meer dan 70 mensen het leven gekost. De vrees voor ziekten als gevolg van vervuild water neemt toe. (Bron: Het Belang van Limburg)

In 2002 was ik zelf nog op reis in Bangladesh en Nepal. Telkens ik dergelijke berichten hoor, flitsen de beelden weer voorbij. Mensen. Een massa mensen. Samengeklit op een kluit aarde die naam onwaardig. Bangladesh is zowat het verzopen Holland van Azië, alleen mooier. Authentieker kan haast niet want het land is letterlijk blijven steken in de eerste helft van de vorige eeuw. Al jaren wordt het land geteisterd door overstromingen en evenveel jaren al haalt het zelden de wereldpers. Het probleem is grootschalig, de nood hoog, de kans op infecties reëel. Bangladesh telt 63 miljoen (de helft van de bevolking) armen, 55% van de mensen boven de 7 jaar kunnen niet lezen of schrijven…

schooltje.jpg

Is dergelijk land wel in staat om zichzelf te beschermen tegen de kracht van de natuur? Is de corrupte overheid ginds wel geïnteresseerd in de miljoenen mensenlevens? Zijn zij niet het eerste logische slachtoffer in de hedendaagse mondiale ‘survival of the fittest’? Is het niet wraakroepend dat de wateroverlast in Engeland, dat in vergelijking een lachtertje is, wél de nodige aandacht en fondsen krijgt? Waar blijven de moedige leiders die dergelijke problemen aan de kaak stellen?

Het is al vijftig jaar vijf voor twaalf in Bangladesh en van daadkrachtige Westerse hulp is vooralsnog geen sprake. Misschien helpt profeet Mohammed hen wel een handje…ik help het hen geloven.  Gelukkig slapen wij nog goed. We overleefden de regenval van de afgelopen dagen en onze kelder is lekker droog. 

Written by korneelwarlop

juli 31, 2007 bij 1:18 pm

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: