Gezien: Le Corbusier, De kunst van architectuur (NAI, Rotterdam)

with 4 comments

De achtergrondinfo over Le Corbusier, de praktische info bij de tentoonstelling zijn terug te vinden op  de website van het Nederlands architectuurinstituut.

Toch wil ik niet nalaten om hier kort wat markante zaken te belichten.

Le Corbusier ontwierp tussen 1905 en 1963 maar liefst 76 gebouwen. Zijn gekende modernistische stijl was tevens de grondslag voor  vele andere architecten en kunstenaars (oa. Picasso en Braque). Naast gebouwen ontwierp Le Corbusier ook meubels. Het gekendste gebouw van zijn hand is misschien wel het VN-gebouw in New York. Speciaal is zeker ook dat hij een gebouw plaatste in India, tussen de Punjabs. Het meest indrukwekkende gebouw zal dan misschien wel het Philipspaviljoen geweest zijn, dat Corbusier speciaal ontwierp voor de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel (zie foto).

xenakis_2.jpg

De bouw van dit paviljoen was, zeker voor die tijd, werkelijk een huzarenstukje. Elk vlak dat je ziet werd handmatig aangebracht. Het geheel werd vervolgens samengehouden met staalkabels. Om de constructie te kunnen maken, werd er gebruik gemaakt van houten stellingen.

corbusier3.jpg    corbusier2.jpg

Een ander fantastisch gebouw is de kerk van Eglise Saint-Pierre in Firminy. Dit gebouw etaleert volledig de modernistische kijk van Le Corbusier op architectuur en religie. Ooit willen we ook live dit gebouw gaan bezichtigen.

lc1.jpg

 

De tentoonstelling van Le Corbusier is een echte aanrader. Het is een fantastische man waar ik zelfs als hetero niet genoeg van kan krijgen. Er rijzen daarom ook al plannen bij Morrie the fanatic en uw dierbare om de creaties van Le Corbusier in kaart te brengen en om zo een Le Corbusierreis te maken doorheen Frankrijk. De toekomst zal evenwel uitwijzen of het bij plannen zal blijven…

Written by korneelwarlop

augustus 3, 2007 bij 2:36 pm

Geplaatst in Uncategorized

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. http://www.flickr.com/search/?q=corbusier&s=int

  ik krijg direct zin om in de auto te springen en al die dingen in het echt te gaan bewonderen

  Pieter

  augustus 10, 2007 at 6:47 pm

 2. Le corbusier is vooral gekend door zijn villa’s die uitgevoerd werden in beton ( zeer vernieuwend voor die tyd) , het 5-puntenplan en stedenbouwkundige opvattingen.
  groeten

  Jelle cosemans

  februari 20, 2008 at 12:08 am

 3. […] Korneel Warlop Reflection is a verb « In memoriam: Oprotfuif Le Corbusier Holiday juli 29, 2008 In augustus vorig jaar ging ik samen met Pieter Morlion aka Morre naar de tentoonstelling van Le Corbusier in Rotterdam. Omdat we zo onder de indruk waren van Charles-Edouard Jeanneret’s werk, dampten wilde ideëen uit onze schedelpan: een ware reis doorheen la douce France alwaar we ons laten leiden door diverse bouwwerken van de grootmeester. Toen werd dit evenwel anders geventileerd. […]

 4. geweldig die cobusier en zou ook alles van zijn hand willen bekijken. Met name zijn gebouwen.

  angeline

  september 26, 2008 at 6:48 pm


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: