The Rotterdam Experience 1/2 augustus 2007

with 6 comments

le_corbusier_icolb.jpgNa een suggestie op een eerdere post besloten we de koe bij de horens te vatten. We zouden Rotterdam veroveren en een bezoekje brengen aan de tentoonstelling van Le Corbusier in het Nederlands Architectuurinstituut (NAI). Op 1 augustus trokken partner in crime Pieter Morlion en uw dienaar de gordel strak aan voor een tocht van een dikke twee uur. Rotterdam ligt eigenlijk om de hoek!

Navman de Jood, het GPS-toestel van mijn pa, zorgde ervoor dat we veilig en wel bij onze jeugdherberg aankwamen. In de vooravond deden we aan sightseeing; we dronken een jupiler in een bruin café (zo ééntje waarvan ze er in Torhout geen meer hebben), we dronken koffie en thee op een per toeval ontdekt dakterras, we bekeken een skeelerwedstrijd, we aten een tapa in een trendy restaurant, we kochten weed in een coffeeshop, we dronken bij een zonnegloed een aperitief op het terras van het NAI… Kortom; het was een leuke tijd in Rotterdam. Je moet het ze maar nageven: ze durven! De architectuur die je er aantreft is experimenteel te noemen. De stad is als het ware een laboratorium voor de internationale architectuur. De Erasmusbrug, het Huis Sonneveldt, het Unilever-gebouw, de sociale “Kubus” woningbouw (zie foto)… Stuk voor stuk pareltjes in hun soort, ontegensprekelijk! (Of je het nu graag ziet of niet)

1976.jpg

Ook de urbanisatie van de stad is, naar Hollandse gewoonte, strak georganiseerd. Je kan er alles in parken of boten terugvinden: Het museumpark, het mediapark, de pannekoekenboot, de tapasboot…  Toegegeven; dit is best wel handig voor een toerist alleen ontbreekt het me vaak wat aan dialectiek tussen de stad en de sociale functie van de gebouwen. Hierdoor voelde Rotterdam wat artificieel aan en miste ik de warmte van de wanorde en het bruisende sociale leven. Dit werd echter goedgemaakt door de vriendelijkheid van de inwoners: gedurende die twee dagen werden we telkens goed bijgestaan en kwamen we nooit een boze, suffe of gefrustreerde rotterdammer tegen. Daar kunnen we in Vlaanderen nog eens een top aan zuigen! 

Informatie over ons bezoek aan de tentoonstelling van Le Corbusier en aan het Huis Sonneveldt kan u spoedig in aparte posts terugvinden onder de rubriek “Gezien”. Ook de prachtige foto’s van Pieter worden binnenkort op het net gezwierd! Geduld is een mooie deugd.

Written by korneelwarlop

augustus 5, 2007 bij 2:11 pm

Geplaatst in Uncategorized

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. de après ski hut vergeten?!

  Piet

  augustus 7, 2007 at 6:46 am

 2. Hi…een bezoek aan de après ski hut is niet iets om fier op te zijn! ;-)
  Juist daarom is dat de ideale uitstap voor de guerrillas van bestuurskundica?

  korneelwarlop

  augustus 7, 2007 at 11:57 am

 3. lijkt me geen slecht idee, opper-guerilla

  piet

  augustus 7, 2007 at 3:17 pm

 4. omdat ik in de boeken ga duiken en na Dranouter minstens een maand geen foto meer ga aanraken, heb ik de leukste foto’s bewerkt voor je en op mijn flickr-account gegooid: http://www.flickr.com/photos/pietermorlion/

  Pieter

  augustus 7, 2007 at 9:56 pm

 5. Jui Morre the Jumper!!!
  Veel succes in de blok en als je er eens uit wil…er is nog een tentoonstelling in Maastricht heb ik mij laten vertellen… Moehahaha! (begin net wat veel waanvoorstellingen van wietrokende konijnen voor me te zien…)

  korneelwarlop

  augustus 7, 2007 at 10:16 pm

 6. […] door Korneel, mezelf die de reputatie van de ‘gekke belgen’ eer aan deed op de Erasmusbrug in […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: