Gezien: Luc Tuymans-I don’t get it

leave a comment »

Een namiddagje Antwerpen bracht me tot bij het Muhka en het fotomuseum. Die eerste bleek me wat tegen te vallen. De collectie vond ik, ondanks het feit dat ze hun jubileumjaar vieren, niet echt aanspreken. Het fotografiemuseum daarentegen is een echte aanrader. Zo was er een expositie van Hélène Robbe. Een Belgische die (oa.)  in Mexico antropologie studeerde en die daardoor inspiratie opdeed voor haar Mexicaans Dagboek. De expo bevat vier reeksen beelden. Het is een intieme visie van Mexico! (deze expo loopt nog tot 9 september).

Ook de collectiepresentatie van Agfa Gevaert bevolken het fotomuseum evenals de artistieke reisfoto’s van koning Leopold III en de prachtige foto’s van Herman Selleslags (een echte aanrader)!

Top of the bill is natuurlijk de tentoonstelling I don’t get it van de belg Luc Tuymans. De tentoonstelling brengt voor de eerste maal zo’n grote selecties van edities, film, foto’s van muurschilderingen, polaroids en documentair materiaal samen. De nadruk ligt op het ontwikkelingsproces van beelden van een kunstenaar die werkt op de grens van afwezigheid/aanwezigheid (van herkenning, collectief bewustzijn…).

image_2413.jpg

Luc Tuymans kende ik vooral bij naam. Zijn oeuvre was mij vooralsnog onbekend. De expo was voor een leek als ik goed toegankelijk. Je wordt als het ware ingeleid in het werk van Tuymans. Dat maakt deze tentoonstelling zeker het moeite waard. Vooral zijn uitleg over het tot stand komen van zijn beelden zijn héél verrijkend. Ontegensprekelijk internationale klasse maar door sommige histerische artlovers toch ook wel overroepen. Alweer een cliché ontkracht.

Voor meer info over het Muhka en het fotografiemuseum kan je steeds terugvinden op hun sites. Zeker een bezoekje waard.

Written by korneelwarlop

augustus 15, 2007 bij 10:44 pm

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: