De CD&V-kameleon

leave a comment »

Ja, Herman Van Rompuy is terug. En hoe. ‘S Mans natte droom werd werkelijkheid: een terugkeer op het politieke toneel en de bijhorende politieke macht. Eerder werd hij, in navolging van Herman De Croo, als kamervoorzitter benoemd. Wellicht blijft hij dit niet voor lang want zijn naam wordt genoemd om “superminister” te worden in een mogelijke federale regering. Een schabouwelijk schouwspel. Toegegeven; Van Rompuy heeft vrachten aan ervaring als het over onderhandelingen gaat maar… moet zo’n man ons land redden en vooral: wat bezielt de CD&V?

In nasleep van de dioxinecrisis en de bijhorende verkiezingsnederlaag, belandde de partij in de oppositie. Een vernieuwing drong zich op. Exit Dehaene en na een overgangsperiode onder de wollige Stefaan De Clerck, bleek met Leterme de nieuwe christen-democratische Godfather gevonden. Realistisch, serieus en met een uitgesproken communautair discours verroverde de partij, na drie verkiezingszeges op rij, opnieuw de meerderheid van de stemmen. Leterme werd met zijn 800 000 stemmen incontournable in eigen rangen. Dat Leterme de CD&V ís, blijkt uit zijn krachtmeting met de nog steeds populaire Dehaene door diens informatieopdracht voortijdig te blokkeren (hetgeen trouwens bij veel CD&V’ers voor ongenoegen zorgde). Sinds 10 juni blijken er steeds meer en meer barsten te komen in het zo stevige en zegezekere CD&V-front.

De tegenstand is zich van deze kans bewust en lijkt in zijn opzet te slagen; enkele stoere uitlatingen en een provocerende marseillaise later blijkt ook Leterme niet immuun voor “oververhitting”. Leterme, naar eigen zeggen een ploegspeler, verslikte zich in zijn egoïstische trekjes. Nochtans had hij deze zetten niet nodig om de CD&V-standpunten erdoor te krijgen.

Vandaag kwam ook het thema van de islamlessen in vrije scholen weer in het nieuws. In de Guimardstraat blijken ze herbronnen te zijn. Het werd hen duidelijk dat het geen zin meer heeft om rond de realiteit te blijven draaien. De diversiteit is er. De vraag is dus niet hoe je die moet bestrijden maar wel hoe je er ‘met gezond verstand’  mee om moet gaan. Dát is hoe het zou moeten: gezond realisme. Het bewijst dat de christen-democratie inderdaad antwoorden kan bieden op relevante, eigentijdse thema’s.

advertentie-van-rompuy-cmyk.jpg

(De slogan en de figuur; een merkwaardige paradox.) 

Gezond realisme en vooruitgang; dé slogan op veel oranje verkiezingsaffiches. De vernieuwing binnen de politieke vleugel van de  christen democratie wordt door de huidige ontwikkelingen teniet gedaan. Dinosaurussen als Van Rompuy terug halen, opnieuw vergaderingen in kastelen, Dehaene elimineren, de arrogante houding… Het strookt allemaal niet met het frisse imago, integendeel. Het lijkt erop alsof de verzuiling weer aan zichtbaar belang gewonnen heeft. Ik vraag me af in welke mate de CD&V-kiezers zich met deze teruggang kunnen verzoenen.

Written by korneelwarlop

augustus 29, 2007 bij 9:45 pm

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: