Film: 4 months, 3 weeks and 2 days

leave a comment »

516505493_a2f70198b8.jpgDeze ijzersterke Roemeense film speelt zich af in 1987, toen Ceaucescu met harde hand Roemenië regeerde. In een universiteitsstadje delen de studentes Otilia en Gabita een kamer. Ze zitten volop in de examens. Toch pakt de ene haar reistas, en loopt de andere zich de benen van het lijf om op de zwarte markt een stuk zeep of een pakje Amerikaanse sigaretten op de kop te tikken. Zonder krijg je in het Roemenië van de jaren 80 niets gedaan. Otilia, de blondine, is vastberaden; Gabita, de brunette, is eerder angstig. Een stilzwijgende medeplichtigheid schijnt beide meisjes te binden. Samen bereiden ze zich voor op een verschrikkelijke beproeving in een autoritair regime waar eenieders doen en laten wordt gevolgd en doodsangst, machtsmisbruik en vernedering in het dagelijkse leven ingebed zijn. Maar het is Otilia die – letterlijk – alles voor haar vriendin over heeft en blijk zal geven van de grootste zelfverloochening. Deze ode aan de onbaatzuchtigheid en echte vriendschap evolueert als een soort thriller en geeft tegelijkertijd een scherp beeld van de sombere levensomstandigheden tijdens de laatste jaren van de Ceaucescu-dictatuur. De wilskracht van de twee jonge vrouwen om te overleven staat symbool voor die van een ganse natie.
Deze film werd door filmcritici alom als een meesterwerk werd ontvangen. De film is het voorlopige hoogtepunt in de stroom aan sterke Roemeense films van de voorbije jaren.

Deze film, winnaar van de Gouden Palm van Cannes, werd (zoals u hierboven kan lezen) alom geprezen. Toch kon deze film me op geen enkel moment bekoren. Eens te meer een bewijs dat bepaalde stromingen in de artistieke film gehypet worden. Nu goed, het is het soort film waar je moet van houden… en dat was bij mij al niet het geval, hetgeen een verzachtende omstandigheid kan zijn. Indien deze film de beste Roemeense film is van de huidige lichting, dan vrees ik toch voor die andere…

Kortom, deze film is ideaal voor opdringerige types die aan de toog van poshy bars wat willen pochen tegen een overspelige travestiet. Hoezee!

Written by korneelwarlop

oktober 26, 2007 bij 6:42 pm

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: