Universiteit Nieuwe Stijl; c’est quoi?

leave a comment »

Ik berichtte er op deze site reeds eerder over. De Universiteit Nieuwe Stijl zal de komende jaren hét gespreksonderwerp zijn op menige vergaderingen en het leven en werk van duizenden studenten, docenten, onderzoekers en personeelsleden veranderen. Maar wat is die Universiteit Nieuwe Stijl nu precies? Waarvoor staat dit?

Op 15 oktober 2007 zaten de topmensen van de diverse partnerinstellingen van de Associatie Universiteit Gent samen om de toekomst van deze associatie te bespreken. Het is namelijk zo dat de associatie ophoudt te bestaan van zodra het academiseringsproces (dat nu aan de gang is) voltooid is. Dit zou normaliter moeten gebeuren tegen 2012. Op die vergadering werden de grote lijnen uitgetekend voor de te volgen strategie. Ik som ze hieronder eventjes op;

  • Op het einde van het academiseringsproces wil de AUGent de decretale verankering van een “Universiteit Nieuwe Stijl”.
  • De geacademiseerde opleidingen van de hogescholen en de academische opleidingen van de huidige universiteit worden daarin samengebracht.
  • De professioneel gerichte opleidingen maken integraal deel uit van de Universiteit Nieuwe Stijl.
  • De Universiteit Nieuwe Stijl wordt georganiseerd in faculteiten, die de academische opleidingen omvatten en in drie colleges, waarin de professioneel gerichte bachelors worden opgenomen, met het oog op het behoud van het ideologische waardenkader van de huidige instellingen.
  • De toewijzing van bevoegdheden aan de bestuurlijke eenheden binnen de Universiteit Nieuwe Stijl wordt in de nabije toekomst verder uitgewerkt.
  • Met het oog op een blijvende en versterkte synergie tussen verwante professioneel gerichte en academisch gerichte opleidingen, worden er structurele vormen van samenwerking voorzien.

Voorts, en dat is zeker voor de Hogeschool Gent een belangrijk zinnetje, wenst de AUGent het beleid van zijn partners inzake onderzoek nader op elkaar af te stemmen. Ze zal daartoe op korte termijn een gemeenschappelijk onderzoeksbeleid en gemeenschappelijke onderzoeksstructuur uitwerken.

Het is duidelijk dat er dus nog heel wat water naar zee zal vloeien alvorens van een Universiteit Nieuwe Stijl sprake kan zijn. Dat is te meer te merken aan de grote vaagheid van de bovenstaande denklijnen. Het laat ruimte voor discussie en het houdt bijgevolg de deur op een kier om het project (want dat is het toch aan het worden) stilzwijgend inhoudelijk anders in te vullen dan de basisdoelstellingen doen vermoeden.

De Universiteit Nieuwe Stijl is zonder meer een organisatorische verandering die “huge” is. Wil ze ook inhoudelijk een goede verandering zijn, dan zal er toch voldoende respect tussen de instellingen en de academische en professionele opleidingen moeten bestaan.

 

Written by korneelwarlop

november 25, 2007 bij 10:16 pm

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: