Nachtelijk wenen om Verdi

leave a comment »

Afgelopen nacht zat ik als een bezetene te klikken en te tokkelen op mijn digitaal klavier toen plots de stille jazz-muziek van mijn “old fashioned” laptop overstemd werd door een hemelse stem. Verstrooid door de bezigheden was ik namelijk vergeten mijn televisie uit te zetten. Ik keek op. Betoverd, befonkeld, geraakt in de diepste spie van mijn hart. Muziek; opnieuw! Geen enkel ander medium kan me zó treffen als de amarettozoete klanken van la musica.

In een flits (zo gaat dat wel vaker bij mij als het nacht wordt) bureaustoelfreewheelde ik naar de volumeknop. LUIDER!!!  Op Canvas zendden ze Verdi’s La Traviata uit, in een fantastische enscenering van Willy Decker. De opname dateert al uit 2005 en was het hoogtepunt tijdens de Salzburger Festspiele. De setting deed me wat denken aan De Vrek (NTG) en Romeo and Juliette (KVS) van Dirk Tanghe maar vooral de zang was buitengewoon zuiver. Dergelijke helderheid is tegenwoordig zeldzaam en voelde aan als een derde geboorte. Met deze hemelse klanken richtte ik me opnieuw tot mijn werk. First things first.

28.jpg

Een half uurtje voor de finale zat mijn taak erop. Ideaal dus om de apotheose van deze operaklassieker nog te bekijken. Het spel van de hoofdrolspelers Anna Netrebko en Rolando Villazón was evenals hun geproduceerde klanken impeccable. Als een klein jochie zat ik gefascineerd te staren. Dat een mens, van vlees en bloed, tot zoiets in staat is… het raakte me zo diep dat ik de tranen langs mijn wangen voelde rollen. Giuseppe Verdi is dan misschien wel, net als zijn hoofdpersonage, gestorven maar zijn muziek is getuige van absolute schoonheid en onsterfelijkheid. Dokter Le Compte zou er jaloers op zijn.

Written by korneelwarlop

januari 4, 2008 bij 1:52 am

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: