Gezien: British Vision

leave a comment »

constable_flatford_millklein.jpgOm het nieuwe jaar goed in te zetten, kregen alle personeelsleden en ondersteunende diensten van het departement HABE een uitnodiging om in de laatste week van de (her)openingstentoonstelling van het MSK, British Vision, deze expositie te gaan bekijken. Ook uw dienaar was met z’n trouwe medewerker van de partij. We kregen een gids ter beschikking om de 14 zalen veilig en wel door te komen. Met het oog op de aansluitende receptie in de Plantentuin lukte dit alvast vrij aardig. Ik wilde deze tentoonstelling al lang eens aandoen. Niet zozeer omdat ik een fan ben van deze kunstvorm maar wél om het gerestaureerde gebouw te zien. Architectuur interesseert me namelijk meer dan schilderkunst. Het moet gezegd: het is een prachtig gebouw met heel mooie, open ruimtes. Een plezier om in rond te wandelen…ook al is de kunst die er hangt niet meteen je ding. Het is niet voor niets dat het SMAK tegenover het MSK ligt…

Hieronder kan u lezen wat de site van het MSK zegt over de tentoonstelling:

British Vision’ is een overzicht van twee eeuwen Britse kunst waarin alle grote namen vertegenwoordigd zijn: zoals William Hogarth, Thomas Gainsborough, George Stubbs, William Blake, John Constable, Joseph Mallord William Turner, Dante Gabriel Rossetti, Edward Burne-Jones, Stanley Spencer, Graham Sutherland, Francis Bacon, Lucian Freud.
Het is decennia geleden dat buiten het Verenigd Koninkrijk een grote overzichtstentoon-
stelling van Britse kunst te zien is geweest. ‘British Vision’ is daarom niet alleen voor België, maar voor heel Europa een primeur. De tentoonstelling brengt meer dan driehonderd werken samen uit openbare collecties en privé-verzamelingen in Groot-Brittannië, aangevuld met bruiklenen uit Europese en Amerikaanse musea.

De selectie omvat schilderijen, beelden, tekeningen, aquarellen, foto’s, boeken en prenten. Deze werken illustreren twee eigenschappen die de Britse kunst kenmerken in de periode 1750-1950: een uitgesproken talent voor observatie van de dagelijkse werkelijkheid en het landschap enerzijds en een fascinatie voor het visionaire anderzijds.

Met ‘British Vision’ wordt de heropening gevierd van het gerenoveerde Museum voor Schone Kunsten. De tentoonstelling komt precies tien jaar na ‘Parijs-Brussel/Brussel-Parijs’ dat het Gentse museum organiseerde in samenwerking met het Parijse Musée d’Orsay. ‘British Vision’ zal zeker dezelfde weerklank krijgen als deze succesrijke tentoonstelling uit 1997.
Voor het Europese publiek is ‘British Vision’ een langverwachte gelegenheid om de Britse kunst beter te leren kennen en de nieuwe museumzalen vormen voor deze tentoonstelling het ideale kader. Het getoonde overzicht omvat topstukken uit de Britse kunstgeschiedenis. Door de originele benadering en de sterke focus zal ‘British Vision’ niet alleen het grote publiek, maar ook de kenner weten te bekoren.

Written by korneelwarlop

januari 9, 2008 bij 10:15 pm

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: