VVS geeft zichzelf valentijnsgeschenk

leave a comment »

242806.gifWoensdag stuverdag. Zo leek het gisteren althans. Twaalf uur lang was de HGSR-fractie in de Zavelput aanwezig. Meteen werden we ondergedompeld in de wereld van kwaliteitszorg, visitaties en andere accreditaties. Zonder meer boeiende lectuur, ten minste voor de nuchtere geesten! In de namiddag groeide onze fractie aan om het congres, dat eerder toegewezen was aan de HGSR, te bespreken. Er was zelfs nog even de tijd om voor de AV een korte round-up te geven aan onze nieuwkomers. Jawel, de opvolging is voorzien! Met de neuzen in dezelfde richting, zakten we af richting Stormstraat alwaar in de gebouwen van de Ehsal de algemene vergadering zou plaatsvinden.

Extreme Makeover. Geen allusie op  het verwerpelijke tv-programma maar wel het tweeledig gezicht dat de VVS-vergadering vooraf en na afloop van de meeting toonde. Het begon allemaal in een wat zenuwachtige, gespannen sfeer. Ja, het standpunt over taalbeleid moest erdoor… geen standpunt hebben is “als vertegenwoordiger van” not done wanneer je naar besprekingen moet. Daar werd iedereen aan herinnerd. Aan de andere kant werd het basisdecreet Participatie voor de derde keer op de agenda geplaatst. Een eerste keer werd het gewoonweg niet behandeld, een tweede keer moest de bespreking wegens tijdgebrek opgeschort worden en nu kregen de studentenraden weer geen garantie dat het decreet er zou doorkomen. Gezien de hoogdringendheid van de beslissing rond taalbeleid, en de vrees dat het vooraan plaatsen van het niet-dringende basisdecreet participatie te veel tijd in beslag zou nemen, was een zweem van faalangst nooit ver weg. Beide items tegelijk behandelen leek uitgesloten.

Toegegeven, de discussie over de agenda was in feite te zwaarwichtig. Iemand van goede wil stoort zich niet aan dergelijke zaken omdat het in het belang is van de werking van VVS. Toch was het signaal vanuit de AV duidelijk: vertrouwen dient van twee kanten te komen. De RvB toonde zich dan ook (al dan niet met tegenzin) inschikkelijk t.o.v. de vraag van de AV om het basisdecreet participatie vooraan de agenda te plaatsen. Een verstandige beslissing omdat ze hiermee haar principes rond interne democratie niet verloochent: alles begint bij de basis. En de basis dat zijn nu eenmaal de studenten vertegenwoordigd door hun studentenraden op de algemene vergadering. Dat mogen we nooit vergeten.

En kijk; na een onaangename discussie over de agenda en een uitval als reminder over de hoogdringendheid van het standpunt over taalbeleid, slaagde de vergadering (AV, Staf en RvB) er in om op één avond beide zaken te behandelen. Wat voor onmogelijk werd geacht, werd waarheid. Het was dan ook mooi om zien dat de faalangst van het begin van de vergadering plaats maakte voor opluchting en een herwonnen zelfvertrouwen. De liefde voor VVS was terug: de liefde voor korte, snedige en oprechte discussies, in-time standpuntvorming, directe democratie!

VVS, en dan doel ik op alle geledingen van de organisatie, kon aan de vooravond van valentijn zichzelf geen beter cupidogeschenk dromen.

Written by korneelwarlop

februari 14, 2008 bij 3:18 pm

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: