Die dag op stage…

with 4 comments

logosr.gifMijn stage voor de lerarenopleiding is inmiddels precies halverwege. Een hele reeks lesonderwerpen passeerden de revue: werkloosheid, protectitionisme en vrijhandel, HRM, de belastingstelsels van de overheid, de economische integratie van de EU… Boeiend? Ongetwijfeld! Vaak was het voor mezelf een aangenaam weerzien met de leerstof. Een herhaling van dingen waarvan men zich nu eigenlijk afvraagt waarom niet iedereen dat heeft gezien op school. (bv. een belastingbrief invullen). Natuurlijk blijven bepaalde zaken minder leuk om te onderwijzen dan andere maar tenslotte ben ik per definitie nog geen leerkracht en dus dien ik mij te schikken aan de organisatie van onze lerarenopleiding.

Onze stageperiode is aan een aantal parameters onderworpen. Zo moeten we zowel les geven in ASO als in TSO, moeten we zeker de vakken micro- en macroeconomie, bedrijfsbeheer, recht en boekhouden gegeven hebben, en zowel voor klassen in de tweede als derde graad gestaan hebben. Bovendien mogen we niet meer dan 3 lessen op een dag en 5 lessen op een week geven. U ziet het: best wel een strikte reglementering. Halfweg mijn stage zie ik echter steeds meer het nut van die regels in. Les geven in TSO is nu eenmaal anders dan in ASO; anders maar daarom niet minderwaardig. Integendeel. Leerlingen uit het TSO zijn vaak meer gemotiveerd én realistischer. Ze zijn uit één stuk en staan duidelijk met beide voeten in het leven. Een way of life die ik au fond wel kan appreciëren. De platte praat en schunnigheden neem je er dan wel met de glimlach bij.

Het is zeker ook markant te noemen dat je een klasgroep zo goed kan ontleden. Overal heb je wel iemand met een grote bek, een grapjas, iemand die gepest wordt, schone domme meisjes, een zoon van een landbouwer… En vaak is het dan ook maar even aanvoelen om te weten welk vlees je als leerkracht in de kuip hebt. Een interessante oefening!

Zoals ik het nu bekijk, is leerkracht zijn een enorm nobel beroep. Je draagt immers kennis en vaardigheden over aan een jongere generatie die op die manier zich (naar eigen godvrucht en vermogen) kan ontwikkelen in onze maatschappij. Akkoord er kruipt veel werk in voorbereidingen en extra taken alleen heb ik toch vaak het gevoel dat men nogal graag klaagt. Ik zou velen nog eens graag in de privé zien werken… Neen, leerkracht moet een fantastisch beroep zijn alleen zou ik er momenteel niet in kunnen aarden. Maar, zo drukt men mij op het hart: zeg nooit nooit!

Written by korneelwarlop

februari 26, 2008 bij 8:17 pm

Geplaatst in Uncategorized

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Klopt, maar ik ben toch niet helemaal akkoord met je laatste alinea… Maar dat mag hé? ;-)
  Sommige leerkrachten klagen graag, maar de job van een goede, gemotiveerde en steeds vernieuwende (dus geen 20 jaar met dezelfde cursus werken) leerkracht valt niet te onderschatten.
  Je hebt me al verteld dat je soms wel bijna een dag bezig bent aan de voorbereiding van een les, dan denk ik dat de rekening van een full-time leerkracht vlug gemaakt is.
  En ik weet, niet iedere leerkracht is even plichtsbewust, maar dat zijn ze ook niet “in den privé”…

  pietcoopman

  februari 26, 2008 at 10:02 pm

 2. Je hebt absoluut gelijk…op dat punt verschillen we zelfs niet van mening. Met klagen bedoel ik eigenlijk specifiek de vergoeding. Persoonlijk vind ik niet dat leerkrachten onderbetaald zijn én ze hebben hun vakanties (Ok, die dienen deels als compensatie voor het vele bijkomende werk maar dat is toch wel een luxe waar men snel aan voorbij gaat. Waarmee ik niet wil zeggen dat het ze niet gegund is, hé.)

  korneelwarlop

  februari 26, 2008 at 10:50 pm

 3. Ah ja… dan is het oké. Ik had het niet meteen over de vergoeding eigenlijk. Maar zó zijn we het eens!

  pietcoopman

  februari 27, 2008 at 8:13 am

 4. Dag Korneel,

  Ne mens moet in Costa Rica zitten om je blog te lezen…
  Ik zie dat je het de laatste tijd toch naar je zin had…. wij ook.
  Wij stellen het prima en de rest is voor thuis.
  Groetjes van papa en Jan.

  Papa

  maart 29, 2008 at 4:12 am


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: