Einde van de stage!

leave a comment »

logosr.gif

Het was welletjes…een maand Torhout begint te werken op het gemoed. Zeker nadat ik donderdag al weer eventjes van het Gentse leven mocht proeven. Zestien lessen. Eigenlijk is het belachelijk weinig om feeling te krijgen met het leraarsvak want; neem het van me aan, het vergt meer vakkennis dan ik durfde te vermoeden. De stage gaf me zeker het inzicht dat het een kunst is om leerlingen gedurende vijftig minuten of meer te boeien en actief te betrekken bij de les.

Gelukkig kon ik vaak terugvallen op mijn ervaring als acteur. Echt stress om voor grote groepen te staan had ik niet, het stemgebruik was ok en zelfs het rondwandelen in de klas kwam er bij momenten aardig uit. Het was de directeur die er me attent op maakte: “Korneel, jij bent een acteur…en iedere leerkracht moet een beetje acteur zijn om een goede leerkracht te zijn.” Hij had deels gelijk. Niet alleen de manier waarop je iets aanbrengt is belangrijk maar ook wát je aanbrengt is essentieel. Het is dan ook mijn overtuiging dat dat de basis is van een goede lesgever. Iemand die de stof goed beheerst kan als het ware met die kennis spelen en het vaak ook duidelijker uitleggen aan de hand van goede voorbeelden. Dat is métier.

Laat het net op dat punt zijn waar het ons, als bestuurskundigen, vaak zal aan ontbreken. Recht maar vooral economie doceren is geen lachtertje als je zelf maar één keer economie gehad hebt in het hoger onderwijs. Om nog maar te zwijgen van boekhouden… Nu goed, het vergt voor ons dan een dubbele inspanning maar de voldoening is groter! Toch kan je er niet naast kijken dat dit toch een merkwaardige keuze is van de onderwijsmensen uit Brussel. Zelfs daar vergaat bestuurskunde blijkbaar in het groter geheel van de Handelswetenschappen (de tweede opleiding aan ons departement). Of zouden ze in Brussel ook niet het onderscheid kennen tussen bedrijfskunde en bestuurskunde?!

Het zal wellicht een eeuwige frustratie blijven. Maar…met frustraties kom je niet verder in het leven. Met het diploma van Initiële Lerarenopleiding van Academisch Niveau wel. Althans, het is een goed begin. Een begin van…

Written by korneelwarlop

maart 10, 2008 bij 11:49 am

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: