Film: Tape

with 3 comments

1804398714p.jpg

In een motelkamer in Lansing, Michigan, komen twee oude schoolvrienden bijeen. Vince (Ethan Hawke), een lusteloze vrijwillige brandweerman die hasj verkoopt om aan geld te komen, en Jon, een jonge regisseur wiens debuutfilm op het plaatselijke filmfestival wordt vertoond, hebben elkaar tien jaar niet gezien. Hun gesprek is amicaal totdat Vince begint over een pijnlijk geheim uit hun schooltijd. Beiden waren verliefd op Amy (Uma Thurman), maar Vince verdenkt Jon ervan dat hij haar heeft verkracht op de vooravond van de diploma-uitreiking. Hevig geëmotioneerd legt Jon een bekentenis af, die op bandrecorder wordt vastgelegd. Wanneer Amy later arriveert is de keuze aan Jon of hij zelf zijn spijt betuigt of dat Vince de tape afspeelt.

Wie de film Dead Poets Society gezien heeft, die zal merken dat de twee studiegenoten Neil Perry en Tod Andersson van toen, nu andermaal tegenover elkaar staan. Persoonlijk zag ik ze beiden, aan de zijde van Robin Williams, graag bezig in die prachtige prent. Het verhaal van nu is van een heel andere oorsprong. Het is inderdaad minimalistisch, hetgeen vaak gevaarlijk is… Toch wist de film me te boeien van minuut 1 tot minuut 89 (denk ik). Er wordt namelijk gedialogeerd op het scherpst van de snee, de vonken spatten van je scherm….vreemd, want soms vraagt een mens zich af of de discussie niet vergaat in details. Dat is net het verrassingseffect dat constant speelt; net wanneer je dacht “nu gaat de film bergaf”, krijgt ze een nieuwe wending door deze opeenstapeling van details. Een prachtig woordschouwspel en puike acteerprestaties! Giet daar dan nog eens de zwoele Uma Thurman bovenop en een mens moet echt niet meer hebben om z’n masterproef te doen vergeten! Tape is groots in z’n eenvoud!

Written by korneelwarlop

april 1, 2008 bij 10:46 pm

Geplaatst in Uncategorized

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. ok. Dat is duidelijk. De volgende keer kom ik toch af in plaats van eens voorbeeldig te willen doen en dan de volle drie uur slapeloos in mijn bed te liggen draaien :-)

  pietermorlion

  april 1, 2008 at 11:33 pm

 2. Speelt die in de bioscoop of op DVD/internet? Ik hou van films met sterke dialogen.

  Fery Vanhemelryck

  april 2, 2008 at 6:11 am

 3. De film is net uit (en te huur) op DVD… Mijn onderbuur wist me te zeggen dat de film vorige maand nog in de bioscoop te zien was. Gezien ik over een videotheek woon, heb ik de prent gehuurd. :-)

  En morre…ik heb nog twee andere machtige films gezien die avond…Maar daarover later meer! (Er staat hier nog altijd een fles rode wijn uit Valladolid) :-)

  korneelwarlop

  april 2, 2008 at 8:30 am


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: