9/11 : de dag dat de wereld veranderde

leave a comment »

Ik zal het nooit vergeten. 11 september 2001. Mijn laatste schooljaar in het college in Torhout. Als ancien mocht ik de nieuwe leerlingen verwelkomen tijdens de openingsviering in de feestzaal. Tijdens mijn “speech” voelde ik mijn GSM in mijn broekzak trillen. Toen ik na de viering de tekst op mijn schermpje te lezen kreeg, wist ik niet wat te denken. Hannes, die ziek thuis zat,  zond me iets in de trend van: “Warlop, twee vliegtuigen in WTC, één in Pentagon en één neergestort! Zoek een tv!”  Als een gek liep ik naar blok 9 alwaar ik aan de surveillant vroeg om het nieuws op te zetten. Hij weigerde. “Maar mijnheer, je ontneemt ons de kans om een historisch moment live mee te maken. Dat is wereldnieuws!”, probeerde ik nog. Tevergeefs. Tijdens het laatste lesuur van die bewuste dag hadden we geschiedenisles. Mr. Delandtsheer wist ons in zijn bevlogen stijl te vertellen dat de 21ste eeuw nu echt begonnen was en dat we dat aan den lijve zouden ondervinden. Jammergenoeg kreeg hij gelijk. Toen ik in februari ll. voor mijn stage van de lerarenopleiding terugkeerde naar mijn school, kwam ook die bewuste surveillant naar me toe. “Ik weet nog dat je héél kwaad was op 9/11 omdat ik je niet geloofde en weigerde de televisie open te zetten. Toen ik echter ’s avonds thuis kwam, was het eerste dat ik tegen mijn vrouw, die naar de live-beelden aan het kijken was, zei: “verdomme, die Warlop had gelijk”.

Het is mijn herinnering aan de dag die de wereld zou veranderen. Elkeen heeft zijn/haar verhaal. Sommige zijn hilarisch, andere intriest omdat die gebeurtenissen plost wel héél dichtbij komen. Wat is jouw verhaal?

Ook op onze campus werd 9/11 herdacht. Er werden 2984 vlaggetjes in het grasperk van de central quad geplant. Voor elk slachtoffer één. Tevens werden er tal van toespraken gehouden. De één al overtuigender dan de ander. En hoewel de herinnering bij sommige van de aanwezigen duidelijk nog grote emoties met zich meebracht, kon ik me niet van de indruk ontdoen dat zelfs de grootste tragedie uit de Amerikaanse geschiedenis stilaan aan het slijten is. De opkomst van zo’n 100 man was mager voor een campus van 6000 studenten. Wellicht is bij de amerikaan het besef gekomen dat met 9/11 niet alleen de dagdagelijkse wereld veranderde maar ook de mondiale politieke verhoudingen. Amerika is/was niet meer die supermacht die het al decennialang is. Die kwetsbaarheid zorgt ervoor dat het superioriteitsgevoel die bij veel (voornamelijk republikeinse) amerikanen nog leeft, stilaan plaats dient te ruimen voor angst. 9/11 plaatste de amerikaan met beide voeten terug op de grond. Het besef is (vooral bij de media en bepaalde politieke kringen) gekomen dat er buiten de amerikaanse grenzen nog een wereld is die heel wat minder rooskleurig is dan het amerikaanse ideaalbeeld. Deze realiteit zorgt  vooralsnog voor weinig actie bij de doorsnee amerikanen die wij hier ontmoeten. Ze interesseren zich bitter weinig in de rest van de wereld en de hiermee gepaard gaande problemen van meteo, energie en milieu. Zolang de amerikaan maar kan BBQ’en, supersizen en met zijn perfecte gezin in zijn gehypothekeerde woning het gebed kan prevelen tijdens het bagelontbijt, is er geen vuiltje aan de lucht. De amerikaan kan niet om met ontgoochelingen. Men zal het nooit toegeven maar sinds 9/11 is de angst om nog eens een dergelijke aanslag mee te maken, immens. Ik hoop dan ook dat de goden hun gebeden zullen aanhoren want die angst zou wel eens toekomstige realiteit kunnen worden. Hun onwetendheid is sinds 9/11 onverantwoord en wordt in de wereld van vandaag genadeloos afgestraft. Peace on earth!

(Het nummer van U2 werd bewerkt met de echte geluidsfragmenten van de ramp, de speeches van Bush en getuigenissen van die bewuste dag in september 2001)

Written by korneelwarlop

september 15, 2008 bij 7:51 pm

Geplaatst in USA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: