Wanted: l’efficacité économique

with one comment

Qu’est-ce que le capitalisme? Quand est-il né? Quels sont les traits qui distinguent ce système économique des autres? Et finalement, qu’est-ce qu’un bourgeois? Met deze vragen wordt het boekje ‘Les origines du capitalisme’ van Jean Baechler beschreven. Ik kocht het in 2006 voor 1 euro op een rommelmarkt. Een kerstcadeautje aan mezelf zeg maar. Het boekje zelf dateert van het jaar 1971 en geeft dus een kort overzicht van het concept “kapitalisme” in al z’n verschijningsvormen. Omdat het op mijn steeds groter wordende stapel “te lezen boeken” was verzeild, en ik tenslotte naar het kapitalistische land bij uitstek vertrok, besloot ik het maar in de gauwte mee in te pakken.

Reeds enkele weken wordt in onze klas Public Policy de aandacht gevestigd op de situatie van de financiële markten in de U.S.A., en terecht zo blijkt. Na Fannie Mae en Freddie Mac, twee grote spelers op de Amerikaanse hypotheekmarkt die onlangs onder curatele werden gesteld, lijkt de storm nog niet gaan liggen. De Amerikaanse overheid kondigde, bij monde van the Secretary of the Treasury Paulson, vandaag voor 700 miljard dollar aan maatregelen aan om Wall Street er bovenop te helpen. Een monsterachtig, duizelingwekkend bedrag, zeker als je weet dat de Amerikaanse overheidsschuld onder George W. Bush al opliep tot 413 miljard dollar, onder meer ten gevolge van de inval in Irak. Met deze draconische maatregelen lijkt de Amerikaanse regering alvast de ernst van de situatie te (h)erkennen. Uiteraard moest er iets gebeuren opdat de situatie ietwat gestabiliseerd zou kunnen worden al blijft de vraag of deze oplossing afdoende zal zijn. 

Het probleem dient zeker niet onderschat te worden. De gevolgen laten zich immers razendsnel voelen. Vorige week wist mijn vader me nog deze slogan mee te geven: “Vergeet het kapitalisme, welkom in de wereld van morgen”. Het stond op een brochure afkomstig van een maatschappij. Een teken aan de wand en vooral een barometer voor het geloof in de huidige financiële markt. Door de grote Amerikaanse overheidsschuld (en de hiermee gepaard gaande financiële afhankelijkheid van buitenlandse investeerders zoals China), de stijgende olieprijs (en de hiermee gepaard gaande groeiende afhankelijkheid van andere energieleveranciers) en de ineenstortende hypotheekmarkt (en de hiermee gepaard gaande dalende koopkracht van de Amerikaanse gezinnen met maar liefst 15 000 dollar) lijkt de U.S.A. haar status als financiële wereldleider niet meer geloofwaardig te kunnen invullen. Dat dé wereldmacht van de laatste decennia daarenboven niet alleen financieel maar ook politiek verzwakt is, laten we hier dan nog buiten beschouwing.

(humor in een kapitalistische tempel: Wal Mart)

Wie straks ook zijn intrek neemt in het Witte Huis…de uitdagingen zijn enorm en het lijkt erop dat de politieke partijen zelf wat worstelen met hun strategie. Prof. Rosell wist ons er namelijk op te wijzen dat de republikeinen, die doorgaans tegen staatsinterventie pleiten, nu volmondig willen overgaan tot overheidscontrole. De democraten, traditionele regulatoren van dienst, verwijten dan weer een overregulering en een inperking van de individuele vrijheid door beperkende maatregelen. Of hoe een financiële crisis ook de politiek beroert en ideologisch zotgemaakt wordt.

Persoonlijk denk ik dat we op een keerpunt staan in de mondiale (financiële en politieke) machtsverhoudingen. Het lijkt mij dan ook razend spannend om alles op de voet te blijven volgen en waar kan je dat beter doen dan in de U.S.A. zelf. Zoals Amerika het wil: The show must go on! We zitten op de eerste rij (en met het boekje van Jean Baechler in de hand).

Le caractère spécifique du système capitaliste est la recherche privilégiée de l’efficacité économique…    

Written by korneelwarlop

september 23, 2008 bij 3:52 am

Geplaatst in USA

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

 1. In België is Fortis ook niet zo goed bezig.

  MOOI ZO. je moet wel eens je
  voicemail instellen
  want de mevrouw zegt
  dat je dat nog niet
  gedaan hebt.

  blijven gaan daar in de united states. Wij steunen U.

  pieter

  september 27, 2008 at 12:07 am


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: